O avtorju

Kam to vodi?

 

Likovnemu ustvarjanju sem zavezan dobesedno od kar pomnim zase. Nenehen navdih sem vedno našel v figuri, ki je v začetku koketirala z baročnimi mojstri.

Na vprašanje kam to vodi, je odgovor vedno enak, k novim delom in k novemu raziskovanju, ki se nikoli ne konča. Tako ustvarjalnost zaide morda za trenutek v ˝čudno pokrajino˝ ali nedefinirano ˝nebeško morje˝, potem pa zopet nekaj novega, verjetno tudi zame nenavadnega.

Milan Unkovič podpis.

Milan Unkovič, slikar in grafik

Nekaj besed o meni in mojem delu

Rodil sem se 27. 5. 1960 v Slovenj Gradcu. Diplomiral sem iz likovne smeri na Pedagoški akademiji Maribor. Grafično sem se izpopolnjeval v ateljeju profesorja Bogdana Borčiča v Slovenj Gradcu, kjer sem usvojil znanje o tehnikah globokega tiska. Kot ustvarjalec sem začutil zelo zgodaj potrebo po svojem prostoru, zato sem se odločil za gradnjo ateljeja, ki sem ga zasnoval na osnovi treh segmentov, knjižnica, slikarski del in grafični oddelek. Devetnajst let sem bil aktiven član Lions kluba Slovenj Gradcu. Poleg rednega pedagoškega dela se ukvarjam s slikarstvom, grafiko in antikvitetno notranjo opremo. Do sedaj sem se predstavil na mnogih skupinskih in samostojnih razstavah v okoli 20. državah po svetu.

Umetnost, ki jo ustvarjam, variira od miniaturnih jedkanic v grafiki, do večjih figuralnih kompozicij v slikarstvu.

Likovnemu ustvarjanju sem zavezan dobesedno od kar pomnim zase. Nenehen navdih sem vedno našel v figuri, ki je v začetku koketirala z baročnimi mojstri. Pozneje, ko sem zapustil dolge sence baroka, je figura postala bolj koloristična, včasih z estetskim erotičnim prizvokom, drugič z označbo PAR EXCELLENCE. Umetnost, ki jo ustvarjam, variira od miniaturnih jedkanic v grafiki, do večjih figuralnih kompozicij v slikarstvu. V grafičnih delih prevladuje jedkanica in akvatinta, občasno pa pristopam tudi tehniki suhe igle in tehniki reservage. Motivično se pojavljajo gradovi, dvorjani, vitezi, preroki in tako dalje. V slikarstvu sem zavezan olju na platnu, seveda pa nenehno gojim tudi risbo. Tako v grafiki kot v slikarstvu so osebe odete v čudna domišljijska pokrivala, bogata oblačila, krone, tiare, nakit, kar se z leti stopnjuje, saj je to moj velik raziskovalni potencial. Ne želim posnemati, ampak ob slikanju postanem  ˝modni kreator, oblikovalec nakita˝ in vsega kar ima figura na sebi. Akterji tako postanejo plemiči, pomembneži, kraljice in tako dalje.

Milan Unkovič med delom.
Mysterious Queen.

Zadnji ciklus tako imenovane ˝kraljice˝ so olja na platno z veliko mero ˝krasilnosti˝, ki se spogleduje s surrealizmom, ki me tako rekoč spremlja vse življenje. Dela oseb temeljijo na močnem poudarku na psihi obraza – razpoloženju, ki ga razberemo v obrazu in v očeh. ˝Kraljice˝ gledalci postavljajo v zdaj eno, zdaj drugo deželo in iščejo izvor, ki pa nikoli ni definiran, saj vse predstavlja trenutni navdih in domišljijo. Pri svojem delu sem zmeraj uporabljal zelo različne slikarske postopke in načine nanašanja materije, tako v zadnjem času pristopam k pointilistični tehniki, ki je velik izziv in nudi izrazite svetlobne efekte. Tako so slike preplet akcijskega nanašanja barv, sfumata, hiperrealističnih premazov, kar daje likovnemu delu poseben čar.

Na vprašanje kam to vodi, je odgovor vedno enak, k novim delom in k novemu raziskovanju, ki se nikoli ne konča. Tako ustvarjalnost zaide morda za trenutek v “čudno pokrajino” ali nedefinirano “nebeško morje”, potem pa zopet nekaj novega, verjetno tudi zame nenavadnega.